Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2022  
         
  Articol:   #THISMAMA: SERENA WILLIAMS ȘI DOCUMENTAREA PERICOLELOR DE A FI MAMĂ DE CULOARE. / #THISMAMA: SERENA WILLIAMS AMPLIFYING THE PERILS OF BLACK MOTHERHOOD.

Autori:  ALISON A. LUKOWSKI.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.4.06

Article history: Received: 25 August 2022; Revised: 17 October 2022; Accepted: 9 November 2022; Available online: 20 December 2022; Available print: 30 December 2022
pp. 125-138

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: #THISMAMA: Serena Williams și documentarea pericolelor de a fi mamă de culoare. În 2020, Centers for Disease Control (CDC) (Centrul de control al bolilor) a descoperit că probabilitatea ca femeile de culoare să moară la naștere este cu 20% mai ridicată decât în cazul femeilor albe (Hoyert 2020). Femeile de culoare americane relatează, de regulă, că obstetricienii și personalul de asistență ignoră faptul că mamele în cauză își cunosc propriul corp. În 2017, campioana de tenis Serena Williams a cunoscut aceste practici discriminatorii când a fost pe punctul de a muri dând naștere fiicei sale Olimpia. Astfel, motivată să pună capăt prejudecăților rasiale din tratamentul medical al sarcinii, Williams și-a făcut public episodul nașterii și a apelat la Twitter pentru a-și împărtăși lupta de mamă pentru prima oară. Articolul de față examinează modul în care Williams utilizează retorica maternală pe Twitter pentru a construi o comunitate de femei care opune rezistență discursurilor dominante despre medicină și maternitate. Cu accent pe tweologism-ul (hashtag nou) #ThisMama al lui Williams, cercetările lui Alison Lukowski pornesc și, totodată, contribuie la studiile academice de retorică maternală în mediul digital (Joutseno 2018; Lukowski & Sparby 2016; Owens 2015, 2010; Friedman 2013; Harp & Tremayne 2006). În timp ce pledoaria lui Williams în favoarea mamelor de culoare este o formă de grijă maternală cu accente feministe, folosirea hashtagului #ThisMama pe Twitter evidențiază tensiunile generate de triunghiul autoritate, publicitate și sprijinirea cauzei.

Cuvinte-cheie: retorică maternală, retorică digitală, Twitter, maternitate, rasă, Serena Williams, media de socializare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă