Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2021  
         
  Articol:   “STELELE ȘI LALELELE”: ÎNCERCARE DE MICROMONOGRAFIE ISTORIC DESCRIPTIVĂ ASUPRA UNEI CLASE FLEXIONARE A LIMBII ROMÂNE (II) / “STELELE ȘI LALELELE”: SAGGIO DI MICROMONOGRAFIA STORICO DESCRITTIVA DI UNA CLASSE FLESSIVA DELLA LINGUA ROMENA (II).

Autori:  ROBERTO MERLO.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2021.4.18

Published Online: 2021-12-15
Published Print: 2021-12-30
pp. 271-298

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: “Stelele și lalelele”: încercare de micromonografie istoric descriptivă asupra unei clase flexionare a limbii române (II). Acest articol face parte dintr o serie care vizează discutarea istoriei și stării actuale a ceea ce s-a considerat, din perspectivă romanică, o particularitate a limbii române: existența unei clase flexionare de substantive feminine în vocală accentuată (pe scurt: F√V́ Ø), care formează genitiv-dativul singular și pluralul prin adăugarea morfemului le. Prezentul articol, al doilea al seriei, discută câteva aspecte morfologice ale acestei clase pe baza unui corpus lexicografic de română contemporană standard: împărțirea ei în subclase, structura morfologică internă a substantivelor care fac parte din această clasă (substantive primitive și derivate, mai ales diminutive; formațiuni interne) și variabilitatea lor morfologică.

Cuvinte‐cheie: morfologie nominală, plural romanic, limbă română, împrumuturi turcești, morfologie flexionară
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă