Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2021  
         
  Articol:   LITERATURA MONASTICĂ FEMININĂ ÎN CADRUL CANONULUI BAROC PORTUGHEZ / O LUGAR DA LITERATURA MONÁSTICA FEMININA NO CÂNONE BARROCO PORTUGUÊS.

Autori:  CRISTINA PETRESCU.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2021.4.14

Published Online: 2021-12-15
Published Print: 2021-12-30
pp. 211-222

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Literatura monastică feminină în cadrul canonului baroc portughez. Acest articol își propune să abordeze literatură monastică feminină portugheză a secolelor XVII-XVIII prin prisma relației cu canonul literar baroc. Plăsmuită la granița dintre glas și tăcere, dintre universul vizibil și cel spiritual, dintre cultul moderației și dorința de afirmare, această literatură a conturat un nou tip de discurs, ce a lăsat să se întrevadă intensul conflict dintre suprimare și autoritate care, la rândul său, a dat naștere unui permanent dialog între ethosul feminin, caracterul controversat al barocului și esența mereu oscilantă a canonului. Vom arăta că, pe parcursul ultimelor secole, operele unor scriitoare de renume, ca Sóror Maria do Céu, Sóror Violante do Céu și Sóror Madalena da Glória, sau ale unor autoare ce au rămas în umbră, au fost absorbite în mod diferit și inegal de criticii și istoricii literari și de marii antologiști. Scrierile lor nu au încetat și vor continua, cel mai probabil, să fie reprezentate ca locuri preferențiale ale disputei, ale neîntreruptului dialog dintre tăcere și afirmare, dintre centru și margine, ce reglementează, în genere, canonul literar.

Cuvinte-cheie: monastic, literatură, feminin, canon, baroc
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă