Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2021  
         
  Articol:   ISTORIE ȘI ISTORII ÎN ROMANUL INÉS Y LA ALEGRÍA. EPISODIOS DE UNA GUERRA INTERMINABLE DE ALMUDENA GRANDES / HISTORIA E HISTORIAS EN LA NOVELA INÉS Y LA ALEGRÍA. EPISODIOS DE UNA GUERRA INTERMINABLE, POR ALMUDENA GRANDES.

Autori:  MIRELA IOANA LAZĂR.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2021.4.12

Published Online: 2021-12-15
Published Print: 2021-12-30
pp. 187-198

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Istorie și istorii în romanul Inés y la alegría. Episodios de una guerra interminable de Almudena Grandes. În ultimele decenii se observă o anumită neglijență indiferentă față de teme încă arzătoare, nelămurite în totalitate, ale istoriei secolului al XX-lea care privesc evenimente dramatice la scară națională și pe care cei mai longevivi spanioli de astăzi le-au cunoscut în direct. Fenomenul este firesc într-o societate care avansează cu pași de uriaș spre viitor, așa cum tot firesc este să existe și persoane care să vrea să păstreze vie amintirea acelor bărbați și femei care, în timpul Războiului civil spaniol (1936-1939) și, apoi, în timpul Dictaturii franchiste, au suportat impactul unor atât de sângeroase convulsii. Literatura, în ciuda disponibilității sale pentru invenție și a inerentei sale subiectivități, este o minunată modalitate de a salva această imagine a trecutului pe cale de a se estompa. Articolul meu își propune să studieze travaliul de recuperare făcut de Almudena Grandes, care, în romanul său Inés sau bucuria. Episoade ale unui război interminabil, prezintă un episod cunoscut ca invazia din Valle de Arán, când 4.000 de guerrilleros organizați de către Partidul Comunist Spaniol (P.C.E.) și Uniunea Națională Spaniolă (U.N.E.) traversează Munții Pirinei dinspre Franța, în octombrie 1944. În acest roman, scriitoarea dă viață unui abundent material documentar extras din arhive, biblioteci și mărturii orale și face ca Istoria – cu majusculă – să se îmbogățească sub ochii noștri cu mici istorii personale, unele inventate, altele adevărate, și, deci, ca realitatea istorică să se întrețeasă cu firele sinuoase create de fantezia ei pentru a urzi împreună o foarte agitată pânză în culori vii.

Cuvinte-cheie: romanul spaniol, Almudena Grandes, Invazia din Valle de Arán, istoria secolului al XX-lea
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă