Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2021  
         
  Articol:   INVESTIGAREA ISTORICĂ A SUFIXULUI -EIR- PENTRU DENUMIREA PLANTELOR ÎN LIMBA PORTUGHEZĂ / INVESTIGAÇÃO HISTÓRICA DO SUFIXO -EIR- NA NOMEAÇÃO DE VEGETAIS EM LÍNGUA PORTUGUESA.

Autori:  NATIVAL SIMÕES NETO, MÁRIO EDUARDO VIARO.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2021.4.08

Published Online: 2021-12-15
Published Print: 2021-12-30
pp. 127-146

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Investigarea istorică a sufixului -eir- pentru denumirea plantelor în limba portugheză. Sufixul latin -ari-, folosit ca creator de adjective, a dezvoltat mai multe semnificații în perioada latinei vorbite târzii, precum și în formarea limbilor romanice. Una dintre aceste semnificații, prezentă în sufixul portughez -eiro / -eira, este asociată cu numele copacilor, pe baza numelui fructului corespunzător. Destul de productiv în portugheza modernă actuală, acel sufix era întotdeauna legat de denumirea de plante în general, uneori nu întotdeauna legate de fructe comestibile sau chiar de fructe. Niște asemănări sunt găsite între derivațiile portugheze și alte limbi romanice. În acest text, acele asemănările au fost investigate dintr-un punct de vedere istoric-comparativ. Convergența ridicată în limbile romanice occidentale poate fi motivată atât de o moștenire latină comună, cât și de alte împrumuturi, cu toate acestea, în timpul expansiunii europene din secolul al XVI-lea, numele noi de plante au fost cunoscute din Lumea Nouă și denumirea lor se au bazat și pe cuvinte derivate de același sufix.

Cuvinte-cheie: sufixare, lingvistică romantică, denumirea botanică populară, morfologie istorică, productivitate morfologică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă