Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   CORESPONDENȚE ETIMOLOGICE, LEXICALE ȘI SEMANTICE ÎN PROCESUL DE FEMINIZARE A PROFESIILOR, A MESERIILOR ȘI A ACTIVITĂȚILOR ÎN SOCIETATEA FRANCEZĂ ȘI ÎN CEA ROMÂNEASCĂ / CORRESPONDANCES ÉTYMOLOGIQUES, LEXICALES ET SÉMANTIQUES DANS LE PROCESSUS DE FÉMINISATION DE NOMS DE PROFESSION, MÉTIERS ET ACTIVITÉS DANS LES SOCIÉTÉS FRANÇAISE ET ROUMAINE.

Autori:  ESTELLE VARIOT.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.4.24

Published Online: 2020-10-30
Published Print: 2020-11-30
pp. 401-422

FULL PDF

Corespondențe etimologice, lexicale și semantice în procesul de feminizare a profesiilor, a meseriilor și a activităților în societatea franceză și în cea românească. Reprezentarea gândirii prin limbaj și a varietăților acestuia în lumea romanică a permis evidențierea unor convergențe care rezultă cel mai adesea dintr-o moștenire lingvistică comună, izvorâtă din greacă sau din latină și identificarea unor ezitări privitoare la adaptarea societății la realitățile sale. Feminizarea unor cuvinte care se datorează unor procese vechi sau recente ilustrează, pe de o parte, potențialitățile limbii și pe de altă parte restricțiile legate uneori de societatea însăși, ceea ce generează unele faze tranzitorii, între adecvarea corectitudinii gramaticale și evoluția folosirii cuvintelor de-a-lungul timpului. Îmbogățirea lexicală (prin procedee interne sau externe) mărturisește modalitățile puse la dispoziție în franceză și în română, precum și unele similitudini, în domeniul derivării, al unităților lexicale și al etimologiilor lor. Perspectiva gramaticală și metodele după care se creează cuvintele permit oferirea de soluții pentru feminizarea unor nume de meserii ori a unor profesii. De asemenea, înregistrarea cuvintelor care intră în lexic, evoluția lor, asimilarea lor sau uitarea lor, uneori, în beneficiul unor noi construcții pun în evidență existența unor criterii obiective sau subiective care ne învață multe aspect legate de societate.

Cuvinte-cheie: feminizarea numelor de profesii, îmbogățire internă și externă, corespondențe sufixale, uzul cuvintelor, gramatică, lexic, franceză și română.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă