Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   „STELELE ŞI LALELELE” : ÎNCERCARE DE MICROMONOGRAFIE A UNEI CLASE FLEXIONARE A LIMBII ROMÂNE (I) / “STELELE ȘI LALELELE” : SAGGIO DI MICROMONOGRAFIA STORICO DESCRITTIVA DI UNA CLASSE FLESSIVA DELLA LINGUA ROMENA (I).

Autori:  ROBERTO MERLO.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.4.16

Published Online: 2020-10-30
Published Print: 2020-11-30
pp. 261-280

FULL PDF

„Stelele şi lalelele”: încercare de micromonografie a unei clase flexionare a limbii române (I) . Prezentul articol constituie prima parte a unui studiu în trei părți ce vizează reconstituirea originii și dezvoltării istorice, precum și discutarea stării actuale a ceea ce, din perspectivă romanică, a fost considerată o specificitate a limbii române: existența unei clase flexionare de substantive f care se termină la NA sg în vocală tonică și cu pl în -le. În acest prim articol autorul expune problema, ilustrând particularitatea morfemului f pl le în contextul morfemelor de pl romanice și descriind caracteristicile morfologice ale acestei clase în limba română actuală, aderând la ipoteza care consideră substantivele aparținătoare acestei clase ca „teme radicale”, adică lipsite de un morfem specific pentru NA sg: pe scurt, f√ ø. În pregătirea părților următoare ale studiului, acestă prima parte se încheie cu discutarea originii clasei f√ ø în evoluția de la latină la româna comună și cu circumscrierea grupului originar de cuvinte moștenite din latină ce aparțin acestei clase.

Cuvinte-cheie: morfologie nominală, plural romanic, limba română, morfologie flexionară, morfologie romanică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă