Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   STEREOTIPURI ȘI TENDINȚE ÎN PRESA ROMÂNĂ ACTUALĂ / ESTEREOTIPOS Y TENDENCIAS EN LA PRENSA RUMANA ACTUAL.

Autori:  COMAN LUPU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.4.14

Published Online: 2020-10-30
Published Print: 2020-11-30
pp. 223-240

FULL PDF

Stereotipuri și tendințe în presa română actuală. În ultimele trei decenii, media din România a trecut prin transformări importante. În această industrie, piața este dominată astăzi de presa TV și online. Numărul de posturi de televiziune, cu acoperire națională sau locală, a crescut considerabil, iar concurența dintre ziarele sau paginile de știri de pe internet a devenit acerbă. O consecință a bătăliei pentru creșterea audienței este tabloidizarea unora dintre canalele TV, dar și a presei online, pentru a spori numărul de accesări ale noutăților postate pe internet. Tendința spre tabloidizare se manifestă prin difuzarea unui număr uneori exagerat de informații senzaționale, prin modalitatea de concepere a titlurilor de știri și printr-o insistentă publicitate.
Din punct de vedere lingvistic, în presa TV și online domnește haosul. Multe dintre știrile postate pe paginile de internet par a fi redactate în grabă sau traduse neglijent din diverse surse străine. Asistăm la un amestec de stiluri și la o îndepărtare de canonul jurnalistic. Hibridizarea stilistică este rezultatul firesc al recursului frecvent la cuvinte și expresii caracteristice limbajului popular-familiar și argotic sau din diverse sectoare terminologice, în general greu accesibile publicului larg.
Presa televizivă și cea online au însă un merit incontestabil: o contribuție majoră la îmbogățirea lexicului cu noi elemente (cuvinte compuse, derivate, împrumutate din alte limbi moderne de cultură sau calcuri), la răspândirea și la împământenirea acestora în română.

Cuvinte-cheie: televiziune, presă online, știre, amestec de stiluri, cuvinte compuse, internet.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă