Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   LIMBA ROMÂNĂ LITERARĂ MODERNĂ ŞI ANALOGISMUL / LE ROUMAIN LITTÉRAIRE MODERNE ET L’ANALOGISME.

Autori:  GHEORGHE CHIVU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.4.05

Published Online: 2020-10-30
Published Print: 2020-11-30
pp. 91-102

FULL PDF

Limba română literară modernă şi analogismul. Adaptarea neologismelor latino-romanice prin transformări fonetice care au caracterizat perioada de formare a limbii române ca idiom romanic independent este considerată, pentru epoca de început a românei literare moderne, un reflex contestabil al concepției latinizante de înnoire și de unificare a limbii noastre de cultură.
Prezența unor forme analogice specifice scrisului etimologizant în texte datorate unor autori ce nu au aparținut mișcării latiniste, precum și folosirea, inclusiv în româna literară actuală, a unor fonetisme de tip analogic argumentează caracterul cult al adaptărilor fonetice în discuție și probează larga utilizare a acestor forme, considerate modalități de „românizare” a împrumuturilor, în perioada de modernizare a scrisului românesc literar după model latin.

Cuvinte-cheie: româna literară modernă, normare după model latin, adaptarea neologismelor, analogism, legi fonetice.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă