Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   O ANALIZĂ NEUROCOGNITIVĂ A CALCULUI SEMANTIC SPONTAN ÎN VORBIREA IMIGRANȚILOR ROMÂNI BILINGVI DIN SPANIA / A NEUROCOGNITIVE ANALYSIS OF IDIOSYNCRATIC SEMANTIC BORROWINGS IN THE DISCOURSE OF BILINGUAL ROMANIAN IMMIGRANTS IN SPAIN.

Autori:  PAUL BUZILĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.4.03

Published Online: 2020-10-30
Published Print: 2020-11-30
pp. 55-74

FULL PDF

O analiză neurocognitivă a calcului semantic spontan în vorbirea imigranților români bilingvi din Spania. În această lucrare, ne ocupăm de cazurile de calc semantic care apar în mod spontan în vorbirea imigranților români din Spania și le analizăm dintr-o perspectivă neurocognitivă. Cunoscută și sub numele de Teoria Rețelelor Relaționale, abordarea neurocognitivă concepe limbajul ca pe o mare rețea relațională interconectată, compusă din linii și noduri. Procesarea lingvistică este rezultatul răspândirii activării prin rețea. Folosim această abordare pentru a explora mecanismele interne care stau la baza apariției unor cazuri de calc semantic, selectate din corpusuri de limbă română vorbită în Spania și le modelăm, cu ajutorul aplicației NeuroLab, sub forma rețelelor relaționale. Modelul de tip rețea arată că aceste forme hibride rezultă în mod natural din proprietățile sistemului și pot fi explicate prin faptul că rețelele distribuite implicate în producția formelor analoage au în comun anumite porțiuni ale rețelelor fonologice sau semantice. Modelul oferă de asemenea o explicație adițională proliferării formelor mixte bazate atât pe sens cât și pe forme fonologice similare, sub forma unei presiuni mai ridicate de a se forma noi legături în rețea sub influența a două regiuni diferite ale sistemului.

Cuvinte-cheie: Teoria Rețelelor Relaționale, calc semantic, română, spaniolă, rumañol, lingvistică neurocognitivă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă