Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2019  
         
  Articol:   G. IBRĂILEANU, ADELA SAU AFINITĂȚILE NONELECTIVE / G. IBRAILEANU, ADELA (ADÈLE) OU LES AFFINITÉS NON ÉLECTIVES.

Autori:  ȘTEFAN GENCĂRĂU, OANA AURELIA GENCĂRĂU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2019.4.21

Published Online: 2019-12-15
Published Print: 2019-12-30
pp. 311-318
VIEW PDF: FULL PDF

G. Ibrăileanu, Adela sau afinitățile nonelective. Apărut în 1933, Adela este romanul afinităților non-elective; jurnal al personajului masculin ce citește liniile corpului femin în transformare, romanul prezintă facticități inconciliabile; tânărul student ce scrie jurnalul se îndrăgostește; în fața lui e o fată, un corp de copil ce e prea tânăr pentru a fi iubit; tânăra fată devine adult ; medicul dinaintea ei se crede prea bătrân pentru a fi iubit. În timp ce prezența altor persoane le îngreunează comunicarea, tânăra vorbește prin tot ceea ce corpul ei îi pune la îndemână: în încercarea de conciliere intervine corpul în mișcare, vigoarea sau fragilitatea sa, capul, ochii, culoarea părului, pielea, toate liniile ce pot fi remarcate de medicul ce a atins vârsta de 40 de ani. Vom decupa în această instanță secvențele jurnalului, vom inventaria mijloacele de comunicare ce compun, în fapt, inteligența particulară a corpului masculin sau feminin și vom susține că lectura jurnalului trebuie pusă de acord cu un cod comunicat abia după ce ideea de ireconciliabilitate își asigură supremația în ansamblul narațiunii.

Cuvinte cheie: femeie, corp trăit (corps vécu), linii ale corpului, corp spiritual.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă