Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2018  
         
  Articol:   ELEMENTE POSTUMANE ÎN PIESA “ULTIMA BANDĂ A LUI KRAPP” DE SAMUEL BECKETT / POSTHUMAN ELEMENTS IN SAMUEL BECKETT’S KRAPP’S LAST TAPE.

Autori:  DIANA COSMINA DUPU.
 
       
         
  Rezumat:  
Elemente postumane în piesa “Ultima Bandă a lui Krapp” de Samuel Beckett. Axată pe una dintre cele mai inovatoare piese din palmaresul Beckettian, lucrarea de față indică prezența elementelor post-antropocentrice în Ultima Bandă a lui Krapp. Pentru a demonstra validitatea acestei premise, am început prin a concepe un synopsis al teoriei postumaniste, axându-mă pe aspecte cum ar fi adaptarea creierului la noile tehnologii și influența exercitată de acestea, apariția și utilizarea elementelor prostetice, relațiile simbiotice și interconectivitatea dintre corp, minte și mediu. Interpretarea textului a luat în considerare tendința recurentă a lui Beckett de a reprezenta corpul uman ca un vehicul organic failibil, în descompunere, dar și simbioza dintre om și mașinărie. Piesa arată în repetate rânduri că omul este supus suferinței, deconstruind astfel poziția centrală a umanității.

Cuvinte cheie: Samuel Beckett, “Ultima Bandă a lui Krapp”, Postumanism, minți post-corporale, simbioză tehnologică, memorie, deconstrucție, mortalitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă