Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2018  
         
  Articol:   SCHIMB DE PERSPECTIVĂ: DESPRE LEOPOLD BLOOM, OSPITALITATE ȘI ALTERITATE ÎN “ULISE” / SHIFTING PERSPECTIVES: LEOPOLD BLOOM, HOSPITALITY, AND THE OTHER IN JAMES JOYCE’S ULYSSES.

Autori:  DIANA MELNIC.
 
       
         
  Rezumat:  
Schimb de Perspectivă: Despre Leopold Bloom, Ospitalitate și Alteritate în “Ulise”. Lucrarea de față propune o interpretare a personajului Leopold Bloom plecând de la felul în care acesta reiterează versul lui Robert Burns, „să ne vedem cum ne văd alții,” și având în vedere faptul că James Joyce scrie Ulise în timpul primului război mondial. În acest sens, Bloom salvatorul, așa cum el este descris pe parcursul romanului, nu este propriu-zis o figură mesianică, ci, mai degrabă, exponentul unei tipologii umane cu a atitudine deosebită față de experiența alterității. El însuși exilat din orice comunitate, protagonistul tinde întotdeauna să renunțe la propriul punct de vedere în favoarea Celuilalt. Cu alte cuvinte, Bloom vede lumea așa cum o văd alții.

Cuvinte cheie: Leopold Bloom, perspectivă, ospitalitate, iubire, etica alterității, Levinas, Derrida.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă