Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2018  
         
  Articol:   CÂND ARTA POVESTIRII DEVINE PATRIMONIU / WHEN STORYTELLING BECOMES HERITAGE.

Autori:  ADRIAN RADU.
 
       
         
  Rezumat:  
Când arta povestirii devine patrimoniu. Irlanda e o țară cu o experiență aproape unică a povestitului. Poveștile reprezintă un tezaur a ceea ce a fost vreme de secole tradiția orală a celților, un popor a cărui civilizație își are originile în Europa, dar care a găsit în Irlanda un spațiu ocrotit, în care cultura lor a putut fi păstrată. Aceste povești ne conduc într-o lume fabuloasă și fascinantă, în care realitatea se îngemănează cu fantezia fără limite, și în care timpul așa cum îl concepem noi de fapt nu contează. Acest tărâm este în același timp Irlanda antică și lumea mitică a așa-numitelor Sídhe, fermecata Lume de Dincolo a zânelor (Gantz, 2). Articolului de față intenționează să se concentreze asupra câtorva dintre aceste povești dintre cele considerate mai representative și să examineze cum au devenit esența spiritului irlandez, transmise din generație în generație, constituind ceea ce se numește azi specificul irlandez.

Cuvinte cheie: Tuatha Dé Danaan, Ulster, Cú Chulainn, Macha, Finn MacCool, Fianna, Oisín, dinnsheanchas, imram, echtra, buile, Sweeney
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă