Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2018  
         
  Articol:   SUPRA-DETERMINARE IRLANDEZĂ: STRATEGII PENTRU INTRAREA ȘI IEȘIREA DIN GAELTACHT / IRISH OVERDETERMINATION: STRATEGIES FOR ENTERING AND LEAVING THE GAELTACHT.

Autori:  DIARMUID Ó GIOLLÁIN.
 
       
         
  Rezumat:  
Supra-determinare irlandeză: strategii pentru intrarea și ieșirea din Gaeltacht. Irlandezi și Gaels sunt termeni care se referă la popoare istorice și contemporane. Ambii termeni, însă, sunt supra-determinați, încărcați atât de stereotipii negative cât și de standarde imposibile de autenticitate culturală, astfel încât partea irlandeză și cea gaelică în procesele istorice suferă distorsiuni. Articolul de față discută o istorie dificilă în care Irlanda gaelică a fost aproape distrusă, și totuși, începând din secolul XVIII, moștenirea gaelică s-a acumulat ca un capital, furnizând mai târziu materie primă pentru o micare de renaștere lingvistică și culturală care a modelat Irlanda modernă. Marginală și totuși centrală în identitatea modernă irlandeză, moștenirea gaelică astăzi e pe atât de amenințată pe cât de înfloritoare, iar limba irlandeză e o limbă minoritară care se bucură de un statut constituțional superior englezei majoritate.

Cuvinte cheie: Irlandez, gaelic, identitate, rasism, autenticitate, limbaj, migrațiune.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă