Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2018  
         
  Articol:   DRAGĂ, A MICȘORAT COPIII: SWIFT ȘI LITERATURA IRLANDEZĂ / HONEY, HE SHRUNK THE KIDS: SWIFT AND IRISH WRITING.

Autori:  DECLAN KIBERD.
 
       
         
  Rezumat:  
Dragă, a micșorat copiii: Swift și literatura irlandeză. Un studiu despre Jonathan Swift, ca fondator al literaturii anglo-irlandeze si a celei pentru copii, această lucrare sondează “povestea celor reprimați” și discerne adevărata natură a motivațiilor dureroase care fac din relația copil-adult o examinare a părții întunecate a naturii umane. Aceasta variantă sub-generică vizează folosirea efectului defamiliarizării în tipologia și tradiția caracteristică basmelor Irlandei gaelice, și îl indică pe scriitorul irlandez ca deținător al tradiției și ca dizident. Probabilitatea ca scriitura sa să fie un mod de dezvăluire a potențialului oricărei povestiri este asumată de interogarea legăturii strânse dintre relativitatea oricărei forme de judecată, încrederea exagerată în sine a acelora care trăiesc în orice mod extrem de viață, critica lipsei de judecată, a tiraniei și a absenței oricărei justificări a unor astfel de sisteme de putere.

Cuvinte cheie: Jonathan Swift, literatura irlandeză, literatura pentru copii, narațiuni fantastice, povestea gaelică, elita puterii, critica lipsei de judecată.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă