Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2015  
         
  Articol:   UN CUVÂNT RELATIV NOU ÎN ROMÂNĂ, ŞI TOTUŞI VECHI: CORPUS / UN MOT RELATIVEMENT NOUVEAU EN ROUMAIN, MAIS POURTANT ANCIEN: ROUM. CORPUS.

Autori:  ADRIAN CHIRCU.
 
       
         
  Rezumat:  Un cuvânt relativ nou în română, și totuși vechi: corpus. În acest studiu, ne propunem să urmărim modul în care substantivul corpus s-a statornicit în limba română, în ciuda unor dezvoltări sau stagnări inerente. Remarcăm că termenul în chestiune a avut un traseu destul de sinuos în limba română, după cum reiese din consultarea principalelor noastre dicționare. Rolul esențial al acestei contribuții este, așadar, rediscutarea originilor unui termen din ce în ce mai des folosit în studiile de lingvistică, care cunoaște accepțiuni dintre cele mai diverse.

Cuvinte cheie: corpus, diacronie, sincronie, lexic, împrumut, sens, dicționar, terminologie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă