Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2015  
         
  Articol:   METAFORA ȘI SEMIOTICA VERBALĂ / MÉTAPHORE ET SÉMIOTIQUE VERBALE.

Autori:  ELENA FAUR.
 
       
         
  Rezumat:  Metafora și semiotica verbală. Odată cu apariția ‘teoriei metaforei conceptuale’, dezvoltată de semantica cognitivă, metafora este văzută ca un fenomen conceptual, iar metafora conceptuală, la rândul ei, este concepută ca stând la baza expresiilor metaforice din vorbirea obișnuită. Cu toate că a fost primită cu entuziasm în domeniul metaforologiei, această teorie a primit și foarte multe critici. Câteva dintre aspectele mult dezbătute, precum caracterul „convențional” și „intersubiectiv” al „imageriei mentale”, sunt prezentate, aici, din perspectiva semioticii cognitive, o poziție alternativă la orientarea lakoviană. În lucrarea de față ne propunem să arătăm că reconstrucția teoriei metaforei conceptuale poate fi făcută doar printr-o reinterpretare atât a semanticii, cât și a semioticii cognitive în cadrul teoretic și conceptual al semioticii verbale coșeriene.

Cuvinte cheie: semantică cognitivă, semiotică cognitivă, semantică integrală, teoria metaforei conceptuale, simbol, schemă imagistică, imaginație, metaforă designațională.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă