Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2014  
         
  Articol:   REPETIȚIE LEXICALĂ ȘI VARIAȚIE CONSTRUCȚIONALĂ ÎN DISCURSUL ORAL SPONTAN / RÉPÉTITION LEXICALE ET VARIATION CONSTRUCTIONNELLE DANS LE DISCOURS ORAL SPONTANÉ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Repetiție lexicală și variație construcțională în discursul oral spontan. Această contribuție aduce în discuţie procesul de emergență a structurilor în context interacțional. Pornind de la principiile gramaticii construcțiilor, bazată pe întrebuințări ale limbii, analizăm figuri sintactice produse în discursul oral, cu scopul de a determina „valoarea” lor de construcție. Obiectivul nostru este să obținem o viziune integrată a frecvenței în discurs, inclusiv a fenomenelor ce se datorează elaborării în timp real, precum diferitele tipuri de repetiții. Studiul este bazat pe un subset de date extrase dintr-un corpus de nouăzeci de ore de franceză vorbită, compus din interacțiuni verbale din cadrul unor sesiuni de psihoterapie.

Cuvinte cheie: gramatica construcțiilor, repetiție, argumentare, macro- și microsintaxă, interacțiune
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă