Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2013  
         
  Articol:   INFINITIVUL ŞI CONJUNCTIVUL ÎN FRANCEZĂ ŞI ROMÂNĂ: ÎNTRE CONSTRÂNGERILE SISTEMICE ŞI LIBERTATEA DE ALEGERE / INFINITIF ET SUBJONCTIF EN FRANÇAIS ET EN ROUMAIN: ENTRE LES CONTRAINTES DU SYSTÈME DE LA LANGUE ET LA LIBERTÉ DU CHOIX.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Infinitivul şi conjunctivul în franceză şi română: între constrângerile sistemice şi libertatea de alegere. Se ştie că limba română cunoaşte un infinitiv lung şi un infinitiv scurt, corespunzând opoziţiei verbal/nominal. Pe de altă parte ceea ce diferenţiază limba română de alte limbi romanice este faptul că în română infinitivul este concurat distribuţional de conjunctiv. Prin punerea faţă în faţă a unui text în limba franceză şi a variantei sale în română vom analiza câteva situaţii de echivalare a infinitivului în limba română pentru a evidenţia constrângerile sistemice, situaţiile în care se poate alege între infinitiv şi conjunctiv, respectiv situaţiile în care selecţia este restrictivă.

Cuvinte cheie: română, franceză, infinitiv, subordonare, conjunctiv.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă