Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2013  
         
  Articol:   PARATAXĂ ŞI GREFĂ ÎN DIALOGUL ORAL FRANCEZ. PREAMBUL – REMA. INTONAŢIE, PRIVIRE ŞI GESTICĂ / PARATAXE ET GREFFE DANS LE DIALOGUE ORAL EN FRANÇAIS. PRÉAMBULE – RHÈME. INTONATION, REGARD ET GESTE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Parataxă şi grefă în dialogul oral francez. Preambul – Rema. Intonaţie, privire şi gestică. În exprimarea orală, delimitată de un accent în cădere pe ultima silabă, coeziunea dintre constituenţi şi identificarea valorilor lor este susţinută de către direcţia privirii şi gestica mâinilor. Orientarea privirii ne permite să distingem între preambul (privire neîndreptată către ascultător) şi remă (privire orientată către ascultător), în timp ce, dacă privirea este orientată către gest, ea exprimă o experienţă unilaterală şi personală. Repetiţia aceluiaşi gest dă coeziune intregii exprimări orale care este interpretată mai târziu când toate elementele (sintaxă, intonaţie, privire, gesturi) apar simultan. O grefă este astfel marcată de o intonaţie în scădere, un gest orientat spre sine si o conjuncţie paradoxală de gest orientat spre sine şi desemnarea interlocutorului prin pronumele personal tu.

Cuvinte cheie: coenunţare, gestică, paragraf oral, privire, variaţii ale intonaţiei

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă