Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2013  
         
  Articol:   DEQUEÍSMO SAU SUBORDONAREA ÎN CAUZĂ: ANALIZA UNEI STRUCTURI / LE (DE)QUEÍSMO OU LA SUBORDINATION EN QUESTION: ANALYSE D’UNE CONSTRUCTION.

Autori:  STÉPHANE PAGÈS.
 
       
         
  Rezumat:  Dequeísmo sau subordonarea în cauză: analiza unei structuri. Acest articol încearcă să clarifice raţiunile lingvistice care stau la baza construcţiilor sintactice considerate de gramaticile normative ca fiind eronate. O astfel de structură constă în folosirea prepoziţiei de în faţa conjuncţiei subordonatoare que în timp ce această prepoziţie nu este cerută de nici un element al propoziţiei. Ipoteza este cea potrivit căreia această structură sintactică ar putea corespunde unei schimbări de perspectivă. Înţelesul ar fi organizat pornind de la primul actant, ceea ce constituie subiectul discuţiei noastre, aceasta fiind tema sau suportul informaţional. Aplicând principiul semantic al continuităţii, prepoziţia de îşi păstrează înţelesul original.

Cuvinte cheie: dequeísmo, sintaxă, subordonare, continuitate semantică.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă