Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2011  
         
  Articol:   “DUPĂ CE FRUNZELE AU CĂZUT”. ZEN ŞI ILUMINAREA SINELUI ÎN POEZIA MODERNISTĂ” / “AFTER THE LEAVES HAVE FALLEN” ZEN AND THE ENLIGHTENING OF THE SELF IN MODERNIST POETRY.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  “După ce frunzele au căzut”. Zen şi iluminarea sinelui în poezia modernistă”. Lucrarea de faţă îşi propune să examineze o serie de conexiuni dintre poezia modernistă şi calea spre iluminarea sinelui, în conformitate cu perspectiva budistă/Zen asupra rolului meditaţiei, a perfecţionării spiritului şi a căutării echilibrului şi armoniei. Printr-o lectură metaforică a unor eforturi Moderniste de a incorpora surse orientale, vom încerca să evidenţiem modalităţile prin care poeţii epocii au căutat să ofere răspunsuri la problema individului care îşi duce existenţa într-o lume marcată de dicotomii, fragmentare şi sentimentul alienării subiectului de obiect.

Cuvinte cheie: Stevens, modernism, budism, Zen, iluminare, punct fix, pictură, percepţie vizuală, Ne-Gândire, bătrâneţe 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă