Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   DEDESUPTUL SUPRAFEȚEI DE INTERPRETARE. O PRIVIRE ARUNCATĂ ÎN PROZA NORVEGIANĂ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Eseul pornește de la scurta povestire Barndom (Childhood), scrisă de autorul norvegian Bjørg Vik, și aplică diferite interpretări folosindu-se de instrumentele psihoanalizei (Jacques Lacan, Julia Kristeva) și feminismului (Simone de Beauvoir, Judith Butler). Premiza articolului este că, în ciuda firului narativ aparent necomplicat și nedramatic, povestea ascunde un labirint de simboluri care reflectă anxietățile personajului principal, o fată de aproximativ zece ani. Coordonatele spațiale ale poveștii funționează ca o plasare psihologică în abis: reflectă neliniștea fetei, în special în ceea ce priveștea identitatea genului ei, dar totodată există o separare între zona masculină și cea feminină. Fata relatează lumii exterioare prin intermediul simțurilor sale: simțul mirosului dezvăluie dorințele ei de a-l integra pe Celălalt, în timp ce vederea pare a fi un mecanism de a crea distanță între ea și alteritate. Sentimentele fetei de insecuritate și disconfort oglindesc tânjirea pentru condiția originală a identității nediferențiate aparținând Ordinii Semiotice. Nevoia de a câștiga propria ei identitate conduce la perceperea mamei ca ’abjecta’și, prin urmare, la acceptarea psihoanalizei a conținutului din Law of the Father.

Cuvinte cheie: identitatea Genului, anti-esențialism, Subiect vs. Obiect, Semioticul, faza anterioară complexului Oedip, mama ca ’abjecta’, psihoanaliza Law of the Father.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă