Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   VIITORUL: ÎNTRE MOD/MODALITATE ȘI TIMP.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Acest articol dorește să ilustreze că formele de viitor sunt pe de-o parte temporale și pe de altă parte modale pentru că se dezvoltă din modale care la un moment dat primesc o valoare temporală. O dovadă diacronică din latină și romană dovedește că aproape toate formele de viitor se supun următorului ciclu de evoluție: apar din modalități cu o precădere spre viitor (voință, obligație etc.), gramaticalizează ca paradigme ale viitorului, devin prea greu de conceptualizat pentru vorbitori și apoi dobândesc o noua colorație modală. Limbile romanice de vest se apropie de ultimul etapă a acestui ciclu, în timp ce limba română l-a completat deja iar acum deja îl parcurge pe al doilea.

Cuvinte cheie: timp, mod, modalitate, de viitor, schimb semantic, ciclu, evoluție, remodelare, voință, obligație, prezumtiv, forme analitice/sintetice, aglutinare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă