Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   APPROCHES DE L’IRONIE DANS LA RHÉTORIQUE ANTIQUE ET MODERNE. L’IRONIE, UNE FIGURE DE MOTS OU UNE FIGURE DE PENSÉE ? / ABORDAREA IRONIEI ÎN RETORICA ANTICĂ ȘI MODERNĂ. IRONIA, O FIGURĂ STILISTICĂ SAU O FIGURĂ DE RAȚIUNE?.

Autori:  ELENA SIMINICIUC.
 
       
         
  Rezumat:  Manualele de retorică antică și modernă tratează ironia fie ca o figură de stil(uerborum exornationes) fie ca un mod de a spune (sententiarum exornationes), distincție ce urmează a fi tratată în acest articol. Din moment ce criteriile care formează această distincție nu sunt ușor de prelevat și din moment ce o parte din retoricii moderni încă sunt de acord cu ea, am încercat să înțelegem dacă mai este relevantă pentru teoria ironiei. Una dintre cele mai mari dificultăți ale sarcinii nostre constă în traducerile la care am avut acces, motiv pentru care majoritatea citatelor sunt acompaniate de textul original aflat în notele de subsol. Pe langă aceasta, unii autori au folosit resursele latine (disimularea pentru ironie), alții cele grecești (είρωνεία pentru ironie), care au făcut traducerea chiar și mai dificilă.

Cuvinte cheie: Ironie, figură, retorică, limbă, gândire.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă