Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2009  
         
  Articol:   PRAGMATIQUE DU DISCOURS : DIX ANS APRÈS / PRAGMATICA DISCURSULUI: DUPĂ 10 ANI.

Autori:  JACQUES MOESCHLER, ANNE REBOUL.
 
       
         
  Rezumat:  Pragmatica discursului: după 10 ani. La 10 ani de la publicarea lucrării „Pragmatica discursului” (Moeschler & Reboul), se impune o retrospectivă a principiilor, contribuțiilor și efectelor sale. În acest sens, lucrarea evidențiază ideile programului de cercetare propus de Moeschler și Reboul: (i) este necesar un model pragmatic pentru a încorpora interpretarea discursului; (ii) pragmatica trebuie percepută în sens deductiv; (iii) pragmatica trebuie să cuprindă concepte precum: scopul global și ipoteza anticipativă; (iv) identificarea relațiilor discursive (spre exemplu, stabilirea referinței temporale) nu reprezintă o condiție necesară și suficientă pentru interpretarea discursului; (v) o teorie pragmatică a discursului trebuie să anticipeze condițiile care stau la baza gândirii coerente a vorbitorului.

Cuvinte cheie: pragmatică lexicală; pragmatica discursului; semantică; logică; scop comunicativ; scop informativ; raport de determinare; sens implicit; sens explicit; enunțuri valide; coerență.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă