Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2008  
         
  Articol:   DE L’IMPOSSIBLE HERITAGE A L’HERITAGE LITTERAIRE DANS L’ŒUVRE DE CHATEAUBRIAND / DE LA IMPOSIBILA MOŞTENIRE LA MOŞTENIREA LITERARĂ ÎN OPERA LUI CHATEAUBRIAND.

Autori:  SÉBASTIEN BAUDOIN.
 
       
         
  Rezumat:  Toate romanele ficţionale ale lui Chateaubriand par sa susţină aceeaşi teză: transmiterea unei moşteniri este imposibilă. Întrebarea este dacă e cu adevărat imposibil să perpetuezi viaţa. Nu neapărat. Se pare că Chateaubriand foloseşte eşecurile eroilor săi ca o modalitate de se confrunta cu propriul viitor şi destin. Eroii scrierilor sale ficţionale depăşesc experinţele autobiografice şi se intersectează cu calea spre propriile rădăcini. Scrirea autobiografică poate fi singurul mijloc de rezolvare a problemei: adevărata moştenire nu e unica proprietate parentală, ci literatura însăşi, care poartă ultimul mesaj al autorului în rândurile capodoperei sale, Mémoires d’Outre-Tombe, sub greutatea memoriei şi rememorării. În final, memoria familiei e literatură, lumea apusă e readusă în faţa eternității prin cuvinte.

Cuvinte cheie: memorie, amintire, moştenire, scriere autobiografică, literatură personală, generaţie, Mémoires d’Outre-Tombe
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă