Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2008  
         
  Articol:   PÈRE OU MÈRE IN ABSENTIA OU POUR UNE REVALORISATION DES RELATIONS INTERGÉNÉRATIONNELLES CHEZ J.M.G. LE CLÉZIO ET GÖRAN TUNSTRÖM / FIGURI PATERNE ORI MATERNE IN ABSENTIA SAU PENTRU O REEVALUARE A RELAŢIILOR DINTRE GENERAŢII LA J.M.G. LE CLÉZIO ŞI GÖRAN TUNSTRÖM.

Autori:  ROXANA GULICIUC.
 
       
         
  Rezumat:  Lucrarea de faţă urmăreşte să demonstreze că relaţia între generaţii în romanele semnate de J.M.G. Le Clézio şi Göran Tunström nu se construieşte prin prezenţa unuia sau a ambilor părinţi, ci şi prin absenţa sau dispariţia familiei. Poate părea ciudat, dar personajele din Étoile errante, Le chercheur d’or, La Quarantaine, L’Oratorio de Noël şi Le voleur de Bible își regăsesc identitatea după o lungă perioadă lipsită de contact social sau familial. Cu cât trăiesc izolaţi de restul oamenilor, cu atât îşi pot înţelege şi recrea trecutul mai bine. Absenţa părinţilor determină o serie de acţiuni ce culminează cu dezvoltarea morală a eroilor. La finalul romanelor, adolescenţii şi copiii care au fost abandonaţi de familie devin mai puternici şi mai pregătiţi să înfrunte viaţa decât cei care au avut tot ce şi-au dorit. În consecinţă, relaţiile inter-generaţionale pot fi influenţate de puteri dincolo de elementele comunicaţionale directe. În acest context, cei semi-adulţi sau falşii copii sunt doar exemple determinate de absenţa părinţilor.

Cuvinte cheie: comunicare, identitate, relaţii inter-generaţionale
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă