Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2008  
         
  Articol:   LA FEMME AU MIROIR DES ÂGES DANS METELLA ET ISIDORA DE GEORGE SAND / FEMEIA ÎN OGLINDA VÂRSTELOR ÎN METELLA ŞI ISIDORA DE GEORGE SAND.

Autori:  PASCALE AURAIX-JONCHIÈRE.
 
       
         
  Rezumat:  Când George Sand şi-a publicat povestirea Metella în 1833, la 29 de ani, tocmai devenise sciitoare şi îşi alesese un pseudonim. Romanul Isidora, mult mai complex, publicat in 1845, când scriitoarea are deja 42 de ani, poartă marca maturităţii. Cele două personaje principale se confruntă cu procesul îmbătrânirii, un moment crucial pentru ambele – imaginat în primul caz, hrănit din experienţa autoarei, în cazul din urmă. Gândurile si sentimentele eroinelor în faţa propriei îmbătrâniri sunt interconectate la nivel comparativ prin rememorarea trecutului şi prin relaţia autoarei cu propriul alter ego, fie armonizat, fie diferit de propriul eu. Analiza felului în care aceeaşi temă şi acelaşi scenariu sunt percepute în diverse stadii ale vieţii ne permite să evaluăm două modele poetice complementare – concentrate pe comparaţia dintre trecut şi prezent, tinereţe şi bătrâneţe – precum şi răspunsul la o formă de scriere în oglindă care cuprinde generaţii succesive.

Cuvinte cheie: femeie, îmbătrânire, memorie, generaţii, înţelepciune.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă