Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2008  
         
  Articol:   L’ICÔNE MATERNELLE, DÉPOSITAIRE DE LA MÉMOIRE FAMILIALE CHEZ JEAN ROUAUD ET PETRU DUMITRIU / IMAGINEA MAMEI CA PĂSTRĂTOARE A MEMORIEI FAMILIEI LA JEAN ROUAUD ŞI LA PETRU DUMITRIU.

Autori:  ELA VĂLIMĂREANU.
 
       
         
  Rezumat:  Studiul de faţă se construieşte în jurul conceptului de maternitate şi al impactului maternităţii asupra vieţii copiilor şi adulţilor. Idealul matern este imaginea iubirii şi devotamentului, mama fiind păstrătoarea memoriei familiei. Cele două romane analizate scot la iveală două moduri diferite de asumare a maternităţii: unul se înscrie în tiparul cruzimii şi posesivităţii mamei-personaj ficţional din romanul lui Petru Dumitriu, Proprietatea şi posesiunea, iar celălalt aparţine figurii non-ficţionale prezentate de romancierul francez Jean Rouaud. Vom urmări cum imaginea iconică a mamei poate schimba destinul familiei și poate conduce fie la izolare și disperare, fie la asumarea unor reguli restrictive de estetică literară.

Cuvinte cheie: posesiune, posesivitate, proprietate, dependenţă, ură, devotament, constrângere, nebunie, renaştere, curaj, estetică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă