Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2008  
         
  Articol:   LA RELATION ENFANT/GRANDE PERSONNE DANS L’HISTOIRE SANS FIN DE MICHAEL ENDE / RELAŢIA DINTRE COPII ŞI ADULŢI ÎN POVESTE FĂRĂ SFÂRŞIT, DE MICHAEL ENDE.

Autori:  MUGURAS CONSTANTINESCU.
 
       
         
  Rezumat:  În acest articol, intenţia noastră este să analizăm relaţia complexă dintre generaţii, dintre copil şi oamenii mari, pe baza best-sellerului Poveste fără sfârşit, de Michael Ende. Cu toate că, la prima impresie, rolul privilegiat este cel al copilului, povestea ne dezvăluie treptat importanţa adulţilor în Fantazia şi în Tărâmul Oamenilor. Bastian şi vânzătorul, Bastian şi tatăl lui pe Tărâmul Oamenilor, apoi Bastian şi Eyola, Bastian şi Yor, orbul, în Fantazia sunt câteva exemple ale acestei relaţii reciproce, complementare dintre vârste depărtate, extreme, chiar în cazul Bastian-vânzătorul de antichităţi, vârste ce se oglindesc reciproc. Relaţia copil – adult este mai complicată în cazul Crăiesei Copile, care este, simultan, o copilă şi cea mai în vârstă dintre creaturile țării sale. Relaţia dintre Bastian şi Atreyu necesită o perspectivă complexă şi flexibilă asupra legăturii dintre generaţii. Atât aceste două personaje, cât şi celelalte ilustrează perfect relaţia complementară, uneori confuză, dintre generaţii îndepărtate care se caută una pe alta pentru a se înţelege şi a se construi reciproc.

Cuvinte cheie: relaţie copil-adult, complementaritate, construcţie, generație, intergeneraţional, intrageneraţional.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă