Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   ORAȘUL KINSHASA ÎN ROMANELE LUI IN JEAN KOLI BOFANE / LA VILLE DE KINSHASA DANS LES ROMANS DE IN KOLI JEAN BOFANE.

Autori:  ANDREEA BIANCA URS.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.31

Article history: Received: 20 May 2022; Revised: 26 August 2022; Accepted: 31 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 341-354

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Orașul Kinshasa în romanele lui In Jean Koli Bofane. Prin romanele sale, Congo Inc. și Mathématiques congolaises, In Koli Jean Bofane devine autorul orașului Kinshasa. Astfel, prin corpul său vast și divers, capitala congoleză poate să fie citită ca o carte deschisă. În cele două romane, spațiul reprezintă atât un element revelator pentru cititor, cât și o poartă de intrare în universul congolez. Pentru a valorifica datele, în această lucrare am folosit instrumentarul metodologic din Geocritica lui Bertrand Westphal care poate reprezenta baza oricărui studiu actual despre spațiu, apoi am explorat universul literar al capitalei congoleze. În interiorul vieții scrise, am identificat trei spații de refugiu care reprezintă mise en abyme a funcționării literaturii care preiau atât valori critice, cât și politice. Spațiile de refugiu, atât de necesare personajelor suferinde, sunt, de asemenea, elemente vii ale orașului Kinshasa.

Cuvinte-cheie: Africa, RDC, Republica Democrată Congo, Kinshasa, oraș literar, oraș african, geocritică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă