Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   DISOLUTIA SUBIECTULUI ȘI SPECULARITATE MINERALĂ ÎN OPERA POETICĂ A LUI ROGER CAILLOIS / DISSOLUTION DU SUJET ET SPECULARITE MINERALE DANS LA POETIQUE DE ROGER CAILLOIS.

Autori:  FRANÇOIS MOLL.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.28

Article history: Received: 20 April 2022; Revised: 29 August 2022; Accepted: 30 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 287-302

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Disolutia subiectului și specularitate minerală în opera poetică a lui Roger Caillois. Promotor al gândirii analogice – o gândire științifică, filozofică și poetică a naturii – Roger Caillois dezvoltă o etică poetică extrem de exigentă. Postulând, în opera sa critică și poetică, necesitatea dizolvării subiectului, Caillois urmărește totodată să reconfirme prezența eului poetic, să-și alunge teama de instinct și să-și asigure, în cele din urmă, propria legitimitate literară. Procedând astfel, alege piatra, văzută mereu în opoziție cu volubilitatea indecentă a plantei, drept model literar al durabilului. Piatra va deveni atât o emblemă a poeticii lui Caillois, cât și un spațiu de reflectare a eului liric.

Cuvinte-cheie: Caillois, poezie, natură, disoluție, subiect
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă