Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   ISTORIOGRAFIA LITERARĂ ȘI PROBLEMA AUTORULUI: ISTORIA LUI MIHAI IOVĂNEL ȘI NOI DEZVOLTĂRI ÎN STUDIILE DE AUCTORIALITATE / LITERARY HISTORIOGRAPHY AND THE PROBLEM OF THE AUTHOR: MIHAI IOVĂNEL’S HISTORY AND RECENT DEVELOPMENTS IN AUTHORSHIP STUDIES.

Autori:  ALEX CIOROGAR.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.24

Article history: Received: 26 July 2022; Revised: 22 August 2022; Accepted: 31 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 217-240

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Istoriografia literară și problema autorului: Istoria lui Mihai Iovănel și noi dezvoltări în studiile de auctorialitate. Lucrarea de față examinează dinamica relațiilor dintre istoriografia literară și studiile de auctorialitate, precum și modul în care aceste două problemă se raportează la recenta Istorie publicată de Mihai Iovănel. Teza principală e aceea conform căreia teoriile auctoriale ar determina modurile de funcționare a canonicității. Mai mult, metamorfozele istoriilor literare ar putea fi privite ca o serie de revoluții conceptuale. În consecință, argumentele și dezbaterile centrate în jurul conceptului de autor au dat naștere atât unor noi domenii de cercetare, cât și altor discipline. În cele din urmă, textul sugerează că evoluția criticii și a teoriei literare reprezintă, astfel, istoria modelelor auctoriale.

Cuvinte-cheie: teorii auctoriale, istorie literară, critică și teorie, moartea și revenirea autorului, metodologii de cercetare, Mihai Iovănel
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă