Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   PERSPECTIVE TRANSNAȚIONALE ÎN ISTORIA LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE / TRANSNATIONAL PERSPECTIVES IN THE HISTORY OF CONTEMPORARY ROMANIAN LITERATURE.

Autori:  LARISA PRODAN.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.20

Article history: Received: 31 January 2022; Revised: 19 August 2022;Accepted: 31 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 165-177

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Perspective transnaționale în Istoria literaturii române contemporane. O analiză a literaturii la nivel global implică o perspectivă transnațională asupra evoluției și a integrării acesteia pe piața internațională. Studiile recente aparținând literaturii globale (World Literature) presupun tocmai o astfel de analiză a investigării modului în care anumite literaturi naționale s-au dezvoltat în cadrul literaturilor globale. Utilizând concepte precum „literatură minoră” sau „majoră” sau, mai precis, „literatură centrală” și „periferică,” o analiză a fenomenului este necesară, după părerea mea, în special în cazul afirmării la nivel internațional a unor literaturi provenind din culturi „minore” sau chiar izolate. Mihai Iovănel, în Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020, propune o analiză mai degrabă tematică a literaturii naționale contemporane, iar nu una istorică, analizată prin intermediul evoluțiilor literare temporale. Autorul integrează, îndeosebi în ultimul capitol al istoriei sale literare, o perspectivă transnațională asupra literaturii române contemporane. Astfel, lucrarea de față își propune o analiză a modului în care scriitorii români și operele acestora sunt percepute de criticul literar drept o literatură „cu specific transnațional” și, mai mult decât atât, a modalității prin care Iovănel reușește să inoveze strategiile de interpretare critică în istoriografia literară. Un studiu, așadar, dedicat în speță ultimei părți a Istoriei... lui Mihai Iovănel, având scopul de a identifica noi strategii de extindere a spectrului literar național înspre unul transnațional, căci autorul analizează posibilitățile de integrare și promovare a literaturii naționale contemporane la nivel global.

Cuvinte-cheie: literatură transnațională, literatură națională, migrație, istorie literară, periodizare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă