Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   ISTORIA LUMII, ISTORIA LITERATURII: POSTMODERNISMUL ȘI DINCOLO DE ACESTA / WORLD HISTORY, LITERARY HISTORY: POSTMODERNISM AND AFTER.

Autori:  CHRISTIAN MORARU.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.15

Article history: Received: 27 February 2022; Revised: 28 August 2022;Accepted: 31 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 93-106

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Istoria lumii, istoria literaturii: Postmodernismul și dincolo de acesta. Principala întrebare pe care Christian Moraru o ridică în contribuția sa se referă la direcția criticii și istoriei literare după postmodernism. Răspunsul (sau intuiția) lui Moraru este aceea că literatura de specialitate din domeniu și disciplinele umanistice în general se vor vedea nevoite să se regleze la schimbările care au loc în lumea materială din afara lor. Așa cum afirmă autorul, profesia noastră face deja tot ce poate să țină pasul cu o ontologie planetară din ce în ce mai puternic marcată, sau, mai bine zis, cu felul în care lumea – planeta ca realitate înconjurătoare finită—ni se înfățișează în secolul al XXI-lea. Vitale, aici, spune el, sunt lexiconul și fenomenologia planetare ale „prezentării” sau prezentificării, mai bine zis, ale unei intensificări a prezenței copleșitoare a ceea ce este împrăștiat în jurul nostru și care a fost exploatat, suprauzat, poluat, aruncat și desconsiderat în timpul antropocenului. În articolul său, criticul abordează această prezență recurentă și semnificația sa pentru literatură și ciclurile istorice, acum că unul dintre acestea—postmodernismul—se află la sfârșit. Autorul analizează oblic aceste lucruri prin câteva glose pe marginea megaromanului Infinite Jest pe care David Foster Wallace l-a publicat în 1996.

Cuvinte-cheie: istoriografie literară, critică, postmodernism, post-postmodernism, prezență, epistemiologie, ontologie puternică, David Foster Wallace, Infinite Jest, Trumpism, geofobie, antropocen, après-garde
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă