Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   IMPERATIVUL ROMÂNESC DIN PERSPECTIVA PRINCIPIULUI PRAGMATIC AL (IM)POLITEȚII / ROMANIAN IMPERATIVE FROM THE PERSPECTIVE OF PRAGMATIC PRINCIPLE OF (IM)POLITENESS.

Autori:  EMILIA KELEMEN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.22
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 295-308
FULL PDF

Imperativul românesc din perspectiva principiului pragmatic al (im)politeții. După o scurtă prezentare a principiului politeții, articolul abordează imperativul românesc, identificând strategii ale (im)politeții negative și pozitive din care face parte imperativul. Au fost identificate formule convenționalizate de impolitețe cu imperativul. Exemplificarea strategiilor se face pe baza corpusului întocmit de noi. Imperativul ia parte la strategii ale (im)politeții dintre cele mai diverse, însă apariția imperativului nu înseamnă neapărat un act amenințător la adresa imaginii publice a interlocutorului. Interpretarea sa depinde de mai mulți factori, printre care situația de comunicare, relația dintre interlocutori, prezența intensificatorilor sau a atenuatorilor etc.

Cuvinte-cheie: imperativ, politețe, imagine individuală, strategii de politețe, impolitețe.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă