Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   ARHETIPURILE JUNGIENE ȘI CONFLICTUL CU SINELE DUBLU ÎN STRANIUL CAZ AL DOCTORULUI JEKYLL ȘI AL DOMNULUI HYDE / THE JUNGIAN ARCHETYPES AND THE CONFLICT WITH THE DOUBLE SELF IN THE STRANGE CASE OF DR. JEKYLL AND MR. HYDE.

Autori:  ELENA-DANIELA SANDU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.21
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 285-294
FULL PDF

Arhetipurile Jungiene și Conflictul cu Sinele Dublu în Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde. Lucrarea de față își propune să analizeze scurta povestire a lui Robert Louis Stevenson intitulată Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde dintr-o perspectivă psihanalitică. Analiza expune perspectiva Jungiană a inconștientului colectiv care propune existența unor arhetipuri prezente în mintea fiecărui individ ca un set de tipare repetitive. Miza lucrării este concentrată pe arhetipurile de Umbră, Ego și Persona care apar în psihicul protagonistului, Dr. Jekyll. Lucrarea explică manifestarea personalității de tip schizoid în psihicul doctorului Jekyll. Relația doctorului Jekyll cu sinele său dublu este prezentată ca principala cauză care împiedică procesul de individuație și unificarea tuturor arhetipurilor din psihicul doctorului Jekyll.

Cuvinte-cheie: arhetip, inconștient, dublu, umbră, ego, persona, individuație, Victorianism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă