Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   POVESTEA ULTIMEI ÎNTÂLNIRI A MARII BRITANII CU FRANȚA / THE STORY OF THE LAST ENCOUNTER OF BRITAIN WITH FRANCE.

Autori:  CĂTĂLIN DEHELEAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.20
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 273-284
FULL PDF

Povestea ultimei întâlniri a Marii Britanii cu Franța. Acest studiu prezintă narațiune unui eveniment important pentru cultura britanică. Teoria literară postulează că lectura oricărei narațiuni are mai multe nivele de interpretare. Lectura acesteia nu este nicidecum o excepție. În funcție de abordare, se pot identifica diferite elemente care se referă la legende, mituri și povești populare. Acest articol prezintă povestea unui episod care are un loc aproape legendar în cultura britanică. Narațiunea aceasta vorbește despre o interacțiune dintre francezi și britanici. Acest lucru a avut loc într-un loc din Țara Galilor numit Fishguard, în 1797. Trăsătura sa legendară este dată de o turnură neașteptată a evenimentelor. Cu alte cuvinte, un eveniment altminteri serios are o natură cvasi-comică. Această poveste conține și un element mitic. Este vorba despre o acțiune a femeilor din partea locului. Se spune că acestea s-au îmbrăcat în ținuta lor tradițională. Se spune că această apariție i-ar fi speriat pe francezi să se supună. Întreaga poveste este spusă de localnici ca parte a tradiției lor moștenite. Ei s-au identificat cu povestea într-o asemenea măsură încât au creat chiar o cultură materială în jurul ei și au expus-o.

Cuvinte-cheie: narațiune, mit, legendă, Franța, Marea Britanie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă