Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   ÎNTREBUINȚAREA CONJUNCTIVULUI ÎN ITALIANĂ ȘI FRANCEZĂ ÎNTR-UN CORPUS DE BANDĂ DESENATĂ ȘI DE ROMAN GRAFIC / USO DEL CONGIUNTIVO IN ITALIANO E FRANCESE IN UN CORPUS DI FUMETTI E GRAPHIC NOVEL.

Autori:  SOPHIE SAFFI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.17
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 225-245
FULL PDF

Întrebuințarea conjunctivului în italiană și franceză într-un corpus de bandă desenată și de roman grafic. Pe baza unui corpus constituit din 18 benzi desenate și romane grafice (9 originale și traduceri) publicate în perioada 1997 – 2017, vom studia în articolul nostru utilizarea conjunctivului în italiană și în franceză, precum și soluțiile alternative în fiecare dintre cele două limbi. În ansamblul corpusului, 49,7% din 227 intrări corespund utilizării conjunctivului în italiană și soluțiilor alternative în franceză; 29% trimit la utilizarea conjunctivului în ambele limbi; 21% reflectă utilizarea conjunctivului în franceză și soluții alternative în italiană. Descriem profilul de utilizare, contextul sintactic și tipul de semantică implicat. Obiectivul nostru este cel de a determina consistența sistemică a acestor utilizări, dorim totodată să furnizăm un inventar al acestora în nivelul neo-standard al limbii franceze și al celei italiene, apropiindu-ne cât mai mult posibil de utilizarea contemporană a acestora, mai ales în primele decenii ale secolului XXI.

Cuvinte-cheie: conjunctiv, franceză, italiană, benzi desenate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă