Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   DEVENIND IUBIT – CUM A FOST PRIMIT RENUMITUL IBSEN ÎN UNGARIA ÎN SECOLUL AL XIX-LEA? / BECOMING LOVABLE – HOW WAS THE WORLD-FAMOUS IBSEN RECEIVED IN HUNGARY IN THE 19TH CENTURY?.

Autori:  ASZTALOS VERONKA-ÖRSIKE.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.15
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 199-210
FULL PDF

Devenind iubit – cum a fost primit renumitul Ibsen în Ungaria în secolul al 19-lea? Acest studiu își propune să arate controversele întâmpinate în perioada inițială a recepției maghiare a lui Henrik Ibsen (până în 1895). Autorul norvegian și dramele lui sunt adânc înrădăcinate în culturile locale și de asemenea, putem obține o perspectivă asupra modernităților literare glocale, examinând dispute locale despre Ibsen. Succesul global a dramei O casă de păpuși a fost divizibil la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar performanța, în general, a declanșat reacții ambivalente din partea publicului: în timp ce unii critici și spectatori salutau ca o operă de renume mondială, modernă, explorând probleme sociale contemporane, alții au văzut-o ca pe o dramă imorală care poate avea o influență dăunătoare asupra societății. Piesa a declanșat o dezbatere majoră asupra rolului femeilor în societatea maghiară și emanciparea lor.

Cuvinte-cheie: stereotipuri maghiare, ibsenism, ambivalență, căsătorie, divorț, vizita lui Ibsen, Nordul, recepție.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă