Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   CĂUTÂND ADĂPOST ÎN TRECUT. CUFĂRUL LUI BERET DIN URIAȘI PE PĂMÂNT DE OLE EDVART RØLVAAG / SEEKING REFUGE IN THE PAST. BERET’S FAMILY CHEST IN O.E. RØLVAAG’S GIANTS IN THE EARTH.

Autori:  IOANA-ANDREEA MUREȘAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.12
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 161-170
FULL PDF

Căutând adăpost în trecut. Cufărul lui Beret din Uriași pe pământ de Ole Edvart Rølvaag. Studiul de față analizează importanța lucrurilor de preț din țara natală pentru imigranții care tânjesc după apartenență. Beret Holm, protagonista romanului Uriași pe pământ, este exponenta dificultăților întâmpinate de pionierii norvegieni în preeria din Dakota în secolul al XIX-lea, atât în ceea ce privește pământul pe care sunt pe cale să-l cucerească, cât și în privința sentimentului lor de apartenență și păstrarea identității în creuzetul american de culturi. Cufărul familiei, pe care-l adusese din Norvegia și în care își păstra toate lucrurile de preț, toate amintirile din țara natală, va deveni adăpostul ei în timpul unei invazii a lăcustelor care face ravagii în așezământ. Chinuită de remușcări fiindcă și-a părăsit țara și părinții, Beret caută adăpost de mânia lui Dumnezeu și se ascunde împreună cu copiii tocmai în obiectul care-i era atât de drag, singura amintire a unui trecut intangibil. Cufărul familiei care aproape-i devine sicriu într-un moment de disperare va fi altarul în ritualul împărtășaniei ținut de un preot luteran norvegian, ritual care va aduce pacea sufletului ei tulburat.

Cuvinte-cheie: norvegieni-americani, Ole Edvart Rølvaag, Uriași pe pământ, moștenire norvegiană, identitate culturală, cufăr de imigrant, apartenența imigranților, amintiri din țara natală
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă