Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   PORTRETUL UNUI MONARH LUMINAT: GUSTAF LLL ÎN VIZIUNEA LUI STRINDBERG / THE PORTRAIT OF AN ENLIGHTENED MONARCH: STRINDBERG’S GUSTAV III.

Autori:  CARMEN VIOREANU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.09
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 125-136
FULL PDF

Portretul unui monarh luminat: Gustaf III în viziunea lui Strindberg. O trăsătură definitorie a dramaturgiei istorice strindbergiene este aceea că istoria constituie doar fundalul, în timp ce individul este cel în jurul căruia este construit textul dramatic. Articolul de față cartografiază cele trei planuri (uman, politic și cultural) pe care Strindberg construiește imaginea de monarh luminat a lui Gustav III, atât în piesa omonimă din 1902, cât și în volumele Svenska folket și Svenska öden och äventyr. Trăsăturile de caracter și evenimentele istorice evidențiate în piesa lui Strindberg sunt comparate cu surse memorialistice din secolul al XVIII-lea.

Cuvinte-cheie: Gustav III, Strindberg, Iluminismul suedez, Secolul al XVIII-lea în Suedia, Istoria Suediei, Teatru, Dramaturgie istorică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă