Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   NOTE ASUPRA CERCETĂRII IBSENIENE RECENTE: OPORTUNITĂȚI ȘI PROVOCĂRI ÎN COMBINAREA METODELOR ISTORIOGRAFICE, UMANIOARELOR DIGITALE ȘI A STUDIILOR LITERARE/TEATRALE / NOTES ON HENRIK IBSEN SCHOLARSHIP TODAY: POTENTIALS AND CHALLENGES IN COMBINING HISTORIOGRAPHICAL METHODS, DIGITAL HUMANITIES, AND THEATRE/LITERARY STUDIES.

Autori:  GIANINA DRUȚĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.07
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 89-106
FULL PDF

Note asupra cercetării ibseniene recente: Oportunități și provocări în combinarea metodelor istoriografice, umanioarelor digitale și a studiilor literare/teatrale. Acest articol explorează oportunitățile și provocările din cercetarea ibseniană recentă care a valorificat combinația metodologică dintre metodele istoriografice, umanioarele digitale și studiile teatrale/literare. În prima parte, articolul discută aceste intersecții metodologice prin exemple din studii care abordează opera și receptarea lui Henrik Ibsen. Din această perspectivă, articolul consideră istoriografia teatrală, studiile teatrale și literare, precum și umanioarele digitale ca portale metodologice diferite, dar interconectate prin care putem accesa universul ibsenian. În a doua parte, articolul duce discuția metodologică și mai departe, punând în lumină cei mai importanți patru pași urmați de cercetători atunci când aleg această combinație metodologică. În acest context, baza de date IbsenStage este exemplul cel mai puternic de instrument de cercetare la intersecția dintre istoriografie, umanioare digitale, teatru și literatură în domeniul studiilor ibseniene. În cele din urmă, articolul demonstrează prin exemplele prezentate privind oportunitățile și provocările care apar atunci când combinăm metode istoriografice și umanioarele digitale cu studiile literare/ teatrale că studiile cantitative și calitate sunt interconectate nu doar în cercetarea ibseniană, ci și în domeniul umanioarelor în general.

Cuvinte-cheie: Henrik Ibsen, IbsenStage, istoriografie teatrală, umanioare digitale, studii teatrale, studii literare, oportunități, provocări, metodologie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă