Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2019  
         
  Articol:   TRĂSĂTURILE SPECIFICE ALE EVOLUȚIEI LIMBII FRANCEZE ÎN CONTEXTUL UNEI TIPOLOGII COMPARATIVE A LIMBILOR ROMANICE / LES SPÉCIFICITÉS DE L’ÉVOLUTION DE LA LANGUE FRANÇAISE DANS LE CADRE D’UNE TYPOLOGIE LEXICALE COMPARÉE DES LANGUES ROMANES.

Autori:  LOUIS BEGIONI.
 
       
         
  Rezumat:  Trăsăturile specifice ale evoluției limbii franceze în contextul unei tipologii comparative a limbilor romanice. Articolul analizează modalitățile în care se alcătuiesc cuvintele în limba franceză. Acestea din urmă devin tot mai compacte și adesea ajung monosilabice. Cuvântul scris se comportă ca o unitate compactată, iar echivalentul său vorbit tinde să devină neanalizabil din punct de vedere morfologic. Verbul își pierde progresiv terminațiile personale, ceea ce tinde să abstractizeze tot mai mult legătura dintre expresia și conținutul său. Relația din limbile endocentrice dintre verbe și substantive suferă o mutație în limba franceză, care a devenit un tip de limbă exocentrică, în sensul unei opoziții între un lexicon sărăcit și o sintaxă mai complexă, supusă unor norme logice și stricte.

Cuvinte-cheie: tipologie lexicală și sintactică, diacronia limbilor romanice, lingvistica comparată a limbilor romanice, lexicologia și sintaxa limbii franceze.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă