Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2018  
         
  Articol:   PAUL MORAND ȘI GRUPUL CRITERION / PAUL MORAND ET LE GROUPE CRITERION.

Autori:  GIOVANNI ROTIROTI.
 
       
         
  Rezumat:  
Paul Morand și grupul Criterion. Călătorul francez din secolul al XIX-lea, Paul Morand, susținea că Bucureștiul era mai degrabă un punct de întâlnire, decât un oraș: „Bucureștiul, un Paris în mijlocul unui sat mare”. Lucrarea se concentrează asupra eforturilor lui Mircea Eliade, Petru Comarnescu, Dan Botta, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Eugen Ionescu, Emil Cioran și Constantin Noica pentru modernizarea culturii românești în anii 1930, după modelul grecesc al vechiului polis. Prin conferințe dedicate lui Lenin, Mussolini, Freud, Greta Garbo, Gide, Valéry, Bergson, Krishnamurti, Gandhi, Charlot, Proust, membrii grupului Criterion au adus cultura mondială în București și au oferit-o concetățenilor sub forma unui dialog socratic.

Cuvinte cheie: Paul Morand, București, Literatura română, Mircea Eliade, Petru Comarnescu, Eugen Ionescu, istoriografia românească, literatura comparată.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă