Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2017  
         
  Articol:   VECHI MAEȘTRI DE NICOLAS MAHLER (DUPĂ THOMAS BERNHARD): ARTA ȘI PROBA CARICATURII / MAITRES ANCIENS DE NICOLAS MAHLER (D’APRÈS THOMAS BERNHARD) : L’ART À L’ÉPREUVE DE LA CARICATURE.

Autori:  SYLVAINE FAURE-GODBERT.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2017.3.05

Published Online: 2017-09-30
Published Print: 2017-09-30

FULL PDF

Vechi maeștri de Nicolas Mahler (după Thomas Bernhard): arta și proba caricaturii. Nicolas Mahler, născut la Viena în 1969, figură majoră pentru banda desenată germanofonă, înscrie romanul său grafic Vechi maeștri (2011) în propria sa reflecție cu privire la artă. Vom căuta să determinăm prin ce procedee el reușește să plaseze în continuitatea operei sale această adaptare a comediei romancierului și dramaturgului austriac Thomas Bernhard. Demersul de a demola sistematic arta pe care îl întreprinde muzicologul Reger în diatribele sale se traduce astfel în romanul grafic printr-un iconoclasm radical. Estetica fragmentului adoptată de Reger, precum și preferința sa pentru caricatură dau naștere în adaptarea lui Mahler, unei lucrări de deconstrucție irevocabilă a picturilor vechilor maeștri.

Cuvinte cheie: adaptare, artă, caricatură, fragment, iconoclasm
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă