Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2016  
         
  Articol:   LITERATURĂ, ȘTIINȚĂ ȘI UNICITATE. TEORIE ȘI PRACTICĂ / LITTERATUR, VITENSKAP OG ENTYDIGHET. TEORI OG PRAKSIS.

Autori:  ANDREAS G. LOMBNÆS.
 
       
         
  Rezumat:  Literatură, știință și unicitate. Teorie și practică. Deoarece chestiunea personajelor de roman a rămas nesoluționată în epoca modernismului, publicul s-a îndreptat spre o literatură (națională) și spre biografiile autorilor. În ultimele decenii, elementele autobiografice au invadat toate genurile literare și chiar au creat unele noi. În Norvegia s-a remarcat o turnură evidentă, conștientă, denumită ”realitate în ficțiune” (faction). Această turnură pragmatică se observă și în ceea ce privește critica, prin identificarea cu personajele literare, cu autorii sau cu condițiile sociale. Acest articol analizează această tendință, pornind de la observațiile privind teoria franceză, făcute de Rita Felski și de la mult lăudata carte a lui Tore Rem despre nazismul lui Hamsun.

Cuvinte cheie: teorie literară, deconstructivism, biografie, Knut Hamsun.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă