Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2016  
         
  Articol:   SFÂRȘITUL UNEI PRIETENII. BJØRNSTJERNE BJØRNSON, AUGUST STRINDBERG, EMANCIPAREA FEMEII ȘI UNIUNEA DINTRE NORVEGIA ȘI SUEDIA / SLUTTEN PÅ EIT VENNSKAP. BJØRNSTJERNE BJØRNSON, AUGUST STRINDBERG, KVINNESPØRSMÅLET OG DEN NORSK-SVENSKE UNIONEN.

Autori:  EDVARD HOEM.
 
       
         
  Rezumat:  Sfârșitul unei prietenii. Bjørnstjerne Bjørnson, August Strindberg, emanciparea femeii și uniunea dintre Norvegia și Suedia. Scriitorul suedez August Strindberg a fost de departe cel mai important autor din anii tinereții mele. Acest articol este o încercare de a arunca o privire în trecut și de a găsi motivul acestei convingeri, având ca punct de pornire ultimele mele lucrări despre scriitorul Bjørnstjerne Bjørnson. Strindberg este un autor aparte. Când Bjørnson scria pentru a susține lupta Norvegiei pentru democrație și faimosul Henrik Ibsen scria despre întrebări existențiale, Strindberg părea să aibă un simț mult mai puternic al lumii contemporane, precum și un spirit de revoltă împotriva tuturor convențiilor. Chiar dacă opiniile sale au fost în multe cazuri diferite de cele ale contemporanilor săi, acest lucru nu minimalizează importanța întrebărilor ridicate de opera sa. În opinia mea, Strindberg rămâne cel mai reprezentativ scriitor al modernismului.

Cuvinte cheie: August Strindberg, Bjørnstjerne Bjørnson, progres, emanciparea femeii.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă